Izlozba – Miloševic – Atrijum

Otvorena izložba „Viola D’Amore“Pedje Miloševića

BEOGRAD, 3. novembra (Tanjug) – U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda večeras su posetioci izložbe slika iz ciklusa “ Viola D’Amore-kvintesencija prašine“ Predraga (Pedje) Miloševića imali priliku da se na kratko vrate u elegantni 17 veka jer su ih sa slika posmatrale dame bliske “ rodjake“ Vermerovih lepotica uz zvuke ansambla “ Flauto dolce“ i umilnog glasa Jelene Solujić.

Izložbu koja obuhvata 20 slika u tehnici ulja na platnu inspirisanih delima majstora 17. veka otvorio je pesnik i likovni kriticcar Dragan Jovanović Danilov.

O slikama ovog ciklusa u finim tonovima sijene i umbre, koje se mogu vidi do 22. novembra, Danilov je rekao da pozicioniraju autora u prve ešalone srspke intimističke tradicije i da on „obnavlja klasičnu uljanu sliku kao autonoman estetski predmet i tim obnavlja tajanstvenu moć figurativne slike, čuvajuć svetlost spiritualnog“

Za Miloševića je ljudska figura, kako je primetio Danilov, „magnet, središte umetničke gravitacije a pri tome otvara kompleksno pitanje konzervativizma i tradicije danas“. Uz opasku da samo na prvi pogled ovakva figuracija koju zagovara Milošević “ može ignorantskom oku izgledati istorijski preživela i prevazidjena Danilov prepoznaje u njegovom delu da se radi o „umetnosti slobodne mašte“.

Kustos galerije Atrijum i ove izložbe istoričar umetnosti Mirjana Savić je konstatovala da je reč o stvaraocu “ koji prikosi vremenu svojom slikarskom poetikom , prizorima sublimirane lepote i poezije i kao da putuje kroz vreme sa figurama u kvintesencijskom prostoruz koje nose pečat onovremenog“

„Nevine i čiste, zaodenute najfinijim prahom prkose i zabavljjau se “ opisala se Savićeva Miloševićeve dame koje muziciraju ili se predaju nebeskim harmonijama.

Vera Kondev

Затворено за коментаре.